ABMEE reprezintă Municipiul Brașov în proiectul HUB-IN, o inițiativă finanțată prin programul Orizont 2020 al Uniunii Europene menită să susțină procesul de regenerare a Centrului Istoric urmând principii de sustenabilitate, combaterea turistificării, valorificarea patrimoniului și conservarea specificului local.
Alături de Municipiul Brașov, din grupul orașelor pilot fac parte: Angoulême (Franța), Belfast (Irlanda), Genova (Italia), Lisabona (Portugalia), Nicosia (Cipru), Slovenska Bistrica (Slovenia) și Utrecht (Olanda).
HUB-IN dezvoltă un cadru comun pentru stimularea transformării zonelor urbane istorice. Catalizator pentru inovare și antreprenoriat, acest cadru vizează păstrarea identității unice a zonei istorice și a valorilor sale naturale, sociale și culturale. Transformarea zonelor urbane nu se va limita la conservarea patrimoniului centrelor istorice, ci și la alinierea acestora la principiile sustenabilității. În Municipiul Brașov, zona de aplicare a proiectului HUB-IN (Zona Urbană Istorică), depășește ușor granița administrativă a Centrului Istoric:
- Studiu Retehnologizare Mobilier Urban în vederea unei utilizări echilibrate și incluzive a domeniului public din Zona Urbană Istorică
- Masterplan privind Iluminatul Arhitectural, ornamental-festiv, stradal pietonal și rutier în Zona Urbană Istorică
- Studiu Socio-Urbanistic privind de-turistificarea Centrului Istoric Brașov.
Proiectul HUB-IN creează centre de inovare în orașele pilot pentru a testa activitățile propuse în domeniile de intervenție: (1) Industrii Culturale și Creative, (2) Noi Stiluri de Viață, (3) Locuri Reziliente cu Interconectivitate Umană. HUB-IN va reuni instituții, companii start-up, centre de cercetare, cetățeni și reprezentanți ai societății civile în fiecare centru de activități.
Transformarea zonelor urbane istorice se datorează în numeroase orașe globalizării, mediului economic și politicilor locale. Cu toate acestea, anumite zone istorice își pierd treptat identitatea, funcționalitatea sau elementele tradiționale. În acest context se remarcă necesitatea inovării în zonele istorice, unele orașe devenind astfel capitale ale originalității. Există însă percepția că fiecare nouă provocare este abordată individual, punctual, fără o raportare la experiențele altor societăți aflate în situații similare. HUB-IN încearcă să răspundă acestei nevoi printr-o abordare comună, prin soluții proactive pornind de la consorțiul de parteneri ca grup multicultural – un instrument esențial pentru transferul de cunoștințe și experiențe, pentru dezvoltarea de modele de finanțare și guvernanță inovatoare, totul în scopul transformării zonelor urbane istorice.